światła dzienne O1

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • banias
    Classic
    • 2014
    • 34

światła dzienne O1

Cześć, mam pytanko. Szukam tu na forum właściciela bordowej octavii 1 po lifcie, wersja chyba hatchback z białymi 18sto calowymi felgami + duży intercooler z przodu. Jest z okolic Wadowic, często go mijam. Ma na klapie białą vlepę OCP. Wie ktoś jak nazywa się ten użytkownik?
    Chcę go zaprosić na spota może być PW. Pozdrawiam !
  • dominik9420
    L&K
    • 2012
    • 1136

światła dzienne O1

Witam. Nie wiem, czy jest na forum już takie coś jak temat dołożenia świateł do jazdy dziennej do Octavii I.
    Otóż ostatnimi czasy przeglądając allegro oczom mym ujrzały się takie coś jak "automaty do świateł dziennych" czy jakoś tak.
    Dzisiaj wpadł mi do rączek włącznik świateł, zaciekawiony skąd tyle pinów (17) zacząłem dochodzić co do czego.
    Otóż okazuje się, że takowy włącznik posiada funkcję do świateł dziennych, więc takie coś jak "automaty i inne duperele nie jest potrzebne!!
    Ale do rzeczy.
    Do włącznika świateł poprowadzony jest stały +, i pin Xz po zapłonie. który daje prąd do styku TFL od momentu przekręcenia kluczyka w pozycję zapłon i na styku TFL napięcie jest aż do momentu przekręcenia włącznika z pozycji 0
    Trochę teorii, teraz praktyka :
    1. Do włącznika podłączyłem się prądem stałym pod pin Xz (który w samochodzie daje prąd po zapłonie) i oczywiste styk masy. Pozycja włącznika jest na 0, więc mamy taką sytuację jak w samochodzie bez włączonych świateł, ale z włączonym zapłonem.
    Jedna sonda miernika podłączona jest pod styk TFL, a druga pod styk masy.
    Jak widać na styku TFL jest 12V

2.Podłączenie jak wyżej, tylko włącznik został przekręcony w poz świateł postojowych.
    Na styku TFL jest 0,01V, więc nie ma jakiej kolwiek możliwości aby światła do jazdy dziennej się zaświeciły, bo nawet dioda zaczyna przewodzić prąd od ok 1,5V, a światła na dodatek są przystosowane do instalacji 12V

3. Podłączenie do styków jak w pkt. 1, włącznik w pozycji świateł mijania

Jak widać włącznik współpracuje ze światłami dziennymi, tak jak określają to przepisy dot poruszania się na światłach dziennych.
    Każdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
    Na pokładzie: Johny II ASC + Sirio ml-145
    Pozdrawiam i Szerokości!
    Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?
    http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspo...002-2007-gggy/

Komentarz

• andru123
      Elegance
      • 2010
      • 783
      • Toyota
      • ATF 2.0 MPI 120 KM

ja mam teraz tak podlaczone ze zailanie na wlacznik podaje przez przekaznik ze stacyjki , po prostu odlaczylem stale po plusie i wszystkie swiatla zapalaja mi sie po stacyjce , czyli jak zgasze silnik wszystko gasnie
      ale twoja teoria jest ciekawa , wystarczy sobie na ten pin , przez przekaznik podac halogeny przod i juz mamy extra dzienne
      w weekend przetestuje w praktyce
      ciekawe, ciekawe

chociaz wtedy musze pamietac o tym żeby swiatła wyłączać jak wieczorem wychodze z auta , , a teraz mam wszystko automatyczne

więc chyba moja opcja jest wygodniejsza .....
      jest O1 RS 1.8T XENON
      była O1 1.9 TDI AGR

Komentarz

• dominik9420
        L&K
        • 2012
        • 1136

andru123, Wnioskuję z tego, że 24H/24H jeździsz na światłach mijania :P
        Mi chodziło bardziej o światła dzienne, które po włączeniu świateł pozycyjnych muszą zgasnąć.
        Teoretycznie można by było zmostkować np pin 56(światła mijania) ze stykiem TFL (światła dzienne) i wtedy po zapłonie będą świeciły tylko światła mijania a włącznik nadal będzie w poz. 0 a wszystkie pozostałe funkcje włącznika będą działać jak dotychczas.
        Zmostkowanie styku TFL ze stykiem NL(przeciwmgielne) jest wykonalne i penie zdałoby to egzamin
        Pozdrawiam i Szerokości!
        Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?

Komentarz

• andru123
          Elegance
          • 2010
          • 783
          • Toyota
          • ATF 2.0 MPI 120 KM

Zamieszczone przez dominik9420
          andru123, Wnioskuję z tego, że 24H/24H jeździsz na światłach mijania :P
          Mi chodziło bardziej o światła dzienne, które po włączeniu świateł pozycyjnych muszą zgasnąć.
          Teoretycznie można by było zmostkować np pin 56(światła mijania) ze stykiem TFL (światła dzienne) i wtedy po zapłonie będą świeciły tylko światła mijania a włącznik nadal będzie w poz. 0 a wszystkie pozostałe funkcje włącznika będą działać jak dotychczas.
          Zmostkowanie styku TFL ze stykiem NL(przeciwmgielne) jest wykonalne i penie zdałoby to egzamin
          jeżdzę na halogenach w dzien
          bardziej mi zalezy na tym żeby nie pamiętac o zapalaniu i gaszeniu swiatel ,
          nie jezdze teraz zbyt duzo wiec nie narzekam , na wypalanie żarówek , czy zuzycie aku i takie tam
          ale nie zniósłbym jakby w moim RSie mialyby pojawic sie jakies paski ledowe, albo inne wynalazki "dzienne "
          jest O1 RS 1.8T XENON
          była O1 1.9 TDI AGR

Komentarz

• dominik9420
            L&K
            • 2012
            • 1136

Zamieszczone przez andru123
            ale nie zniósłbym jakby w moim RSie mialyby pojawic sie jakies paski ledowe, albo inne wynalazki "dzienne "
            światła do jazdy dziennej OSRAM, czy też PHILIPS są wykonane bardzo dobrze, i na prawdę to zajebiście wygląda. :P
            Pozdrawiam i Szerokości!

Komentarz

• andru123
              Elegance
              • 2010
              • 783
              • Toyota
              • ATF 2.0 MPI 120 KM

Zamieszczone przez dominik9420
              Zamieszczone przez andru123
              światła do jazdy dziennej OSRAM, czy też PHILIPS są wykonane bardzo dobrze, i na prawdę to zajebiście wygląda. :P
              a masz jakies foty ?

ni eprzemawiaja do mnei te ledowe kreski :/

poprostu nie wyglada to fabrycznie , jeszcze zeby dalo sie zaadoptowac halogeny z OII , ale tez ciezko , zawsze to lekka rzeźba
              jest O1 RS 1.8T XENON
              była O1 1.9 TDI AGR

Komentarz

• dominik9420
                L&K
                • 2012
                • 1136

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

OSRAM, wykonane są w technologi LIGHT GUIDE i świecą Linią o barwie 6000K a nie punktowo jak te chińczyki
                Pozdrawiam i Szerokości!

Komentarz

• sew1981
                  RS
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2009
                  • 10917
                  • Fiat

dominik9420, fajnie ,że jak gostek tak zamontuje w kratkę to nie wypadną akurat na polskich dziurach :P , trzeba przykleić to, albo na jakąś silną taśmę dać dodatkowo. Po drugie trochę wiocha jak się zapali mijania, to nadal się świecą, fajnie jakby gasły

Komentarz

• alxxx
                    RS
                    • 2010
                    • 1823
                    • Octavia I (1U2)
                    • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

sew1981, spec montujący nie wiedział, że mają gasnąć przy mijania
                    VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
                    Jeżeli post okazał się pomocny kliknij

Komentarz

• eggzman
                      Rider
                      • 2008
                      • 465
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • BLR 2.0 FSI 150 KM

ale te światła wg. producenta:

Obszar zastosowań

Światła do jazdy dziennej
                      Światło pozycyjne
                      Jak zapala pozycyjne to one przygasają i dosyć dobrze widać to na filmie.
                      Kacper
                      Opel Combo C 1,6 8v
                      O2 Combi 2.0 FSI

Komentarz

• alxxx
                        RS
                        • 2010
                        • 1823
                        • Octavia I (1U2)
                        • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

eggzman, Jako światła dzienne ok... ale jako pozycyjne mija się to z celem - ale czy tak czy siak po włączeniu świateł mijania w naszym kraju światła do jazdy dziennej mają gasnąć, tak zamontowane jak na filmiku też.
                        VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
                        Jeżeli post okazał się pomocny kliknij

Komentarz

• eggzman
                          Rider
                          • 2008
                          • 465
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • BLR 2.0 FSI 150 KM

alxxx, ale przecież po włączeniu mijania przygasają do jasności świateł pozycyjnych i wtedy nie muszą całkowicie gasnąć.
                          Wkleiłem wyżej cytat ze strony producenta
                          Kacper
                          Opel Combo C 1,6 8v
                          O2 Combi 2.0 FSI

Komentarz

• dominik9420
                            L&K
                            • 2012
                            • 1136

alxxx, Właśnie te światła dzienne OSRAM mają funkcję i pozycyjnych, swoją drogą nie wiem po co, ale okej :lol:
                            Wystarczyło by po prostu nie podłączać kabelka od pozycyjnych i byłoby dobrze
                            Pozdrawiam i Szerokości!

Komentarz

• andru123
                              Elegance
                              • 2010
                              • 783
                              • Toyota
                              • ATF 2.0 MPI 120 KM

no te jeszcze powiem szczerze fajne fajnie że świecą całą lampą a nie punktami LED , a ma ktos to zamontowane u siebie ?
                              ciekawe jak to wygląda w octavi , bo w pasacie one pasują , a są inne barwy ? np 4300 ?
                              używanie ich jako postojówek tez fajna rzecz ale wlasnie tylko w barwie 4300 , no i muszą być jak najbardziej boków auta , żeby nie za blisko siebie
                              jest O1 RS 1.8T XENON
                              była O1 1.9 TDI AGR

Komentarz

• pablokinah
                                Rider
                                • 2010
                                • 574

Wczoraj mnie padły już drugie światła do jazdy dziennej niby na diodach osram ale wytrzymały rok i poprzednie też tyle ( 2x 130 zł), a dzisiaj po przeczytaniu tego postu rozebrałem włącznik i podpiołem się pod styk TFL dałem jeden przekażnik w komorze silnika i podpiołem pod przeciw mgielne fabryczne i jestem zadowolony że za darmo nie musze pamiętać o swiatłach ( nie mostkowałem styku TFL ze stykiem NL(przeciwmgielne) ) chyba że ktoś potwierdzi że nic się nie spapra.
                                dzięki dominik9420
                                jakby co posiadam kabel vag

Komentarz

• juro04
                                  Classic
                                  • 2012
                                  • 11

Światła dzienne 01

Własnie dzisiaj podłączałem światła dzienne sposobem który proponuje dominik9420, jest to spoób bardzo dobry nie ingerujący w sposób drastyczny w instalacje .
                                  dominik9420 pomogłeś mi rozwiązać tę sprawkę. Pozdrawiam juro04.

Komentarz

• Michał019
                                    Rider
                                    • 2013
                                    • 298

Mam podłączone światła do jazdy dziennej w ten sposób i jest mały problem... na zapalonych dziennych pogarsza się odbiór radiostacji przez radio.. też macie ten problem?
                                    Moja Skoda

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...light=#1122737

Komentarz

• dominik9420
                                      L&K
                                      • 2012
                                      • 1136

Michał019, Być może problem tkwi w samych światłach dziennych, innej przyczyny nie widzę.
                                      Pozdrawiam i Szerokości!

Komentarz

• Michał019
                                        Rider
                                        • 2013
                                        • 298

Mozliwe jest zalozenie jakiegos filtru przeciw zakłóceniom?
                                        Moja Skoda

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...light=#1122737

Komentarz

• pablokinah
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 574

Zamieszczone przez Michał019
                                          Mam podłączone światła do jazdy dziennej w ten sposób i jest mały problem... na zapalonych dziennych pogarsza się odbiór radiostacji przez radio.. też macie ten problem?
                                          Jak miałem założone swiatła dzienne diodowe jakieś chińskie i miałem taki sam problem na elektrodzie znalazłem że to automat do tych świateł zakłóca radio bo jest słabo ekranowany że miałem jeszcze na nie gwarancję udałem się do sklepu i tam powiedziałem o problemie sprzedawca odrazu z zaplecza przyniósł inny automat grubszy lepiej ekranowany i po podłączeniu problem znikną .
                                          jakby co posiadam kabel vag

Komentarz

• Cornelus
                                            Classic
                                            • 2013
                                            • 12

Wykorzystywanie świateł przeciwmgłowych do jazdy dziennej w Polsce jest wykroczeniem... Kodeks drogowy wyraźnie stanowi kiedy takie światła stosujemy. Wolę nie ściągać na siebie niepotrzebnej uwagi służb mundurowych

Komentarz

• innotic
                                              Ambiente
                                              • 2013
                                              • 111
                                              • Octavia I (1U2)
                                              • AGU 1.8 20VT 150 KM

A ja mam inne pytanie. Jako że sporo jeżdżę, kupiłem sobie światła do jazdy dziennej. Najtańsze na próbę - ile wytrzymają, tyle wytrzymają. Mam jednak zagwostkę, gdzie je umieścić? Chciałem je estetycznie zamocować w kratkach bocznych zderzaka (mam zderzak przedliftowy), jednak okazało się że kratka od strony kierowcy jest pełna (nie ma przewiewu jak z drugiej strony) i lampy tam nie wejdą. Czy ktoś się orientuje czy można kupić taką kratkę pustą, bez wypełnienia?
                                              >> Serwisujesz swoją Skodę? Ściągnij książki "Sam Naprawiam - Octavia I" <<
                                              >>Link alternatywny<<

Komentarz

• ROBAL_26
                                                RS
                                                • 2010
                                                • 2321
                                                • Octavia I combi (1U5)
                                                • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

innotic, rób normalnie w tej pełnej otwór taki jaki potrzebujesz na lampkę, lewa kratka przy autach z turbo jest z otworami bo przez nią jest dostarczane powietrze do Intercoolera .ok
                                                Był ATD 101KM 240NM a teraz jest

ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-k...5-IDeGVGr.html

Komentarz

• innotic
                                                  Ambiente
                                                  • 2013
                                                  • 111
                                                  • Octavia I (1U2)
                                                  • AGU 1.8 20VT 150 KM

Myślałem nad tym, tylko sam nie wiem jak mi to wyjdzie. Chciałbym żeby to przyzwoicie wyglądało
                                                  >> Serwisujesz swoją Skodę? Ściągnij książki "Sam Naprawiam - Octavia I" <<
                                                  >>Link alternatywny<<

Komentarz

Pracuję...